Πώς μπορούμε να διδάξουμε Αστρονομία στην ψηφιακή εποχή και να φέρουμε ξανά τους μαθητές στην επιστήμη που τους επιτρέπει να ονειρεύονται; Αφού η Αστρονομία έχει καταργηθεί από τα σχολεία, πώς μπορούμε να πυροδοτήσουμε έστω λίγο την περιέργεια, την απίστευτη αυτή δύναμη μάθησης και να τους ανοίξουμε νέους ορίζοντες; Ιδίως τώρα, όπου έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για επαναφορά της στο σχολικό πρόγραμμα;
Αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος αυτού του διαδραστικού σεμιναρίου. Να παρέχουμε συγκεκριμένες ιδέες, πρακτικούς τρόπους και ψηφιακά εργαλεία στους δημιουργικούς εκπαιδευτικούς της χώρας, ώστε να συμβάλουμε στη διάχυση του ενδιαφέροντος για την Αστρονομία.
Πιο συγκεκριμένα η SciCo – Science Communication μας σύστησε ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διδασκαλία της Αστρονομίας τόσο από μεμονωμένους εκπαιδευτικούς όσο και από εκπαιδευτικούς φορείς.
Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με βιωματικές αλλά και ψηφιακές μεθόδους διδασκαλίας που αφορούσαν στην εξερεύνηση του διαστήματος! Επισκέφθηκαν εκπαιδευτικές πλατφόρμες όπου εξερεύνησαν παιχνίδια, ψηφιακά σενάρια διερευνητικής μάθησης και citizen science projects για την εισαγωγή των μαθητών στο συναρπαστικό κόσμο των ερευνητών της Αστρονομίας. Δεν έμειναν όμως καθισμένοι στα «θρανία», ξέφυγαν από την παραδοσιακή διδασκαλία και συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες, χρησιμοποίησαν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) για να δουν τρισδιάστατα το ηλιακό μας σύστημα, να οδηγήσουν spacecrafts και να εξερευνήσουν τον κόκκινο πλανήτη! Έτσι έφυγαν με εργαλεία αλλά και νέες γνωριμίες με συναδέλφους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα, να μετατρέψουν τη διδασκαλία τους σε δημιουργικό παιχνίδι!
Στη συνέχεια η SciFY – Science For You παρουσίασε εκπαιδευτικά παιχνίδια που έχει δημιουργήσει με θέμα την Αστρονομία: το νέο δωρεάν εκπαιδευτικό παιχνίδι αστρονομίας για tablets και smartphones “The Moondiver Xperience”, που ήδη χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και 2 παιχνίδια Αστρονομίας στην πλατφόρμα Memor-i Studio, όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει εύκολα το δικό του εκπαιδευτικό παιχνίδι.
Η εκδήλωση απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς θετικών επιστημών, εκπροσώπους φορέων Αστρονομίας, εκπαιδευτικών και μη, σε σπουδαστές αστρονομίας και άλλων συναφών σχολών καθώς και σε οποιονδήποτε συμμετέχει σε εκπαιδευτικές δράσεις που σχετίζονται με την Αστρονομία. Όπως πάντα η εκδήλωση ήταν ανοιχτή και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα της.
Η SciFY, η SciCo και το INNOVATHENS powered by Samsung, πραγματοποίησαν στην 26η SciFY Academy με θέμα, “Teaching Astronomy using Digital Tools” την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, στις 19:00, στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (χώρος διεξαγωγής: INNOVATHENS – Αεριοφυλάκιο 2, Γκάζι, Αθήνα).