Η παρουσία της επιστήμης και της τεχνολογίας στη δημόσια σφαίρα έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη στις μέρες μας. Κι αυτό όχι μόνο για τον προφανή λόγο ότι ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός είναι ο πιο τεχνοεπιστημονικός πολιτισμός που έχει υπάρξει στην ιστορία, αλλά κι επειδή ο επιστημονικός εγγραμματισμός έχει συνδεθεί άρρηκτα με την έννοια του πολίτη. Η χρήση των τεχνολογιών της καθημερινής ζωής, η συμμετοχή στα κοινά και η λήψη αποφάσεων για τον εαυτό μας και το περιβάλλον προϋποθέτουν επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογικές δεξιότητες, οι οποίες μέχρι πριν μερικά χρόνια αποτελούσαν αποκλειστικό προνόμιο των ειδικών.
Η εμφατική παρουσία της επιστήμης και της τεχνολογίας στη δημόσια σφαίρα θέτει με ανάλογη έμφαση και το ζήτημα της επικοινωνίας ανάμεσα σε ειδικούς και μη ειδικούς, σε επιστήμονες και πολίτες, σε μηχανικούς και χρήστες. Από αυτή την ανάγκη αναδύονται διάφορες πρακτικές «επικοινωνίας της επιστήμης», οι οποίες όμως συχνά παραμένουν στο επίπεδο της «εκλαΐκευσης» και της διαφώτισης διά του εντυπωσιασμού, πρακτικές που δεν έχουν καμιά πραγματική επίδραση ούτε στην ίδια την επιστήμη ούτε στη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή.
Το “Πρίσμα”, στη σύντομη διαδρομή του στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, προσπάθησε να αποφύγει αυτούς τους σκοπέλους. Αναπτύσσει υπεύθυνο λόγο για τη θέση των Επιστημών και της Τεχνολογίας στην κοινωνία, τον πολιτισμό, και την πολιτική, καθώς και για τους νέους τρόπους με τους οποίους μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τις ζωές μας στην αναδυόμενη ψηφιακή συνθήκη. Σε αυτό το πλαίσιο, η συντακτική ομάδα του “Πρίσματος” καλεί μερικούς από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες ερευνητές για να συζητήσει μαζί τους ζητήματα που συνδέονται με την παρουσία των Επιστημών και της Τεχνολογίας στη δημόσια σφαίρα, με τον ρόλο του επιστημονικού εγγραμματισμού στη λήψη και υλοποίηση τεχνοεπιστημονικών αποφάσεων και με τις νέες πολιτισμικές πρακτικές που αναδύονται από τη διάχυση της κουλτούρας της επιστήμης σε ολόκληρη την κοινωνία.
Η SciFY, το περιοδικό «Πρίσμα» και το INNOVATHENS powered by Samsung, πραγματοποίησαν στην 29η SciFY Academy με θέμα, “Επιστήμες & Τεχνολογία στη Δημόσια Σφαίρα”, την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, στις 19:00, στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (χώρος διεξαγωγής: INNOVATHENS powered by Samsung – Αεριοφυλάκιο 2, Γκάζι, Αθήνα).
Ομιλητές:
Βαγγέλης Καρκαλέτσης
Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Διευθυντής Ερευνών ΙΠΤ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Μανώλης Πλειώνης
Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Ελένη Ρεθυμιωτάκη
Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
Φωτεινή Στυλιανοπούλου
Πρόεδρος του ΔΣ του Ε.Ι. Παστέρ, Ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ
Κώστας Φωτάκης
Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας
Συντονιστές:
Λήδα Αρνέλλου
Διδάκτωρ Επικοινωνίας της Επιστήμης/Επικοινωνία της Επιστήμης, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Δημήτρης Πετάκος
Διδάκτωρ Ιστορίας των Επιστημών/Διδάσκων ΕΚΠΑ
Μανώλης Πατηνιώτης
Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών – Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης/ΕΚΠΑ